Top
 

Üvegtégla és Poesia kristálytégla

Az üvegtégla önmagában csak egy szürke kocka lenne?

A szürke kocka mindig mindenkor jó alap, vagy kiindulási pont lehet. Egy ház tervezésénél is először egy „szürke kockát” képzelünk el, amiből azután falak lesznek, amire felkerül a tető, a falakba nyílászárókat helyezünk, melyeket kiszínezünk, felöltöztetünk számtalan variációban… Hasonlóan kockákban gondolkoznak az asztalosok is: „kocka deszkából” készül el egy szerkény, vagy egy kazettás ajtó. Úgy, mint a 3D-s látványtervezésnél is:”veszünk” egy szürke, úgynevezett cube=kockát, melyet elkezdünk lefaragni, így ezen cube-okból jön létre minden vizuális tárgy.

Azonban ma már a hagyományos fehér üvegtéglán túl a gyártók gondoskodtak a színbeli, formabeli, és méretbeli változatosságokról is (négyzet, téglalap, kerek, legömbölyített sarokelemek, ívelt). Sőt, gondoltak arra is, hogy az áttetsző téglaként funkcionáló üvegtégla ablakként is használható legyen egy újdonsággal: a beépíthető üvegtégla bukókerettel. Ez azért is lehet nagyon hasznos, mert ha van egy főfalunk, ami a telekhatártól kevesebb, mint 3 méter távolságban van, akkor *40 cm2-nél nagyobb nyíló felületű ablak nem helyezhető el. Ám az üvegtégla az egyenetlen felszín kialakításának köszönhetően torzított képet ad a túloldalon elhelyezkedő tárgyakról/formákról, így szabályosan alkalmazható telekhatáron is. Egy színezetlen tégla 80%-ban áttetsző, míg a színezettek 50-60%-ban, ami így is 50-80%-kal fényáteresztőbb, mint a többi falazat (kivéve az átlátszó betont). Az üvegtégla áttetszőségének köszönhető térnövelő hatással bír.

    Az az ember, aki szereti a nagy felületen beáramló fényáradatot, de azt már kevésbé, ha bekukucskálnak a kíváncsi tekintetek, akkor egy megfelelő tartószerkezet mellett akár egy egész falfelületet építhet kristály vagy üvegtéglából, kiküszöbölve a beláthatóságot.

Vizes, párás helyiségeknél is jól alkalmazható, hiszen 60%-os páratartalomnál sem párásodik. De az esetleges magasabb páratartalom sem jelenthet gondot, mivel az üvegtégla könnyen karbantartható vizes ruhával, vagy hagyományos háztartási üvegtisztító szerekkel.

A poesia kristálytégla tömör üvegből, míg az üvegtégla szerkezetileg 2 réteg üvegből áll, amelyek között vákuum van. Építésénél 1 cm fuga elegendő. Az üvegnek és vákuumnak köszönhetően remek hőálló, hangálló, és jól szigetel. Ezért is alkalmazható megannyi módon és helyszínen.

A lakberendezés területén is egyre nagyobb sikereket arat alkalmazhatóságának sokrétűsége miatt. Az üvegtéglát főfalban, és válaszfalban is alkalmazhatjuk egyaránt, (nem teherbíró!). Mindezek mellett belső térelválasztóként is remekül helyt áll. Annak ellenére, hogy eredetileg építészeti elemként terjedt el, természetesen számtalan bútort készíthetünk belőle. Mint például bárpultok, ágykeretek, ülőkék, stb… Ezeket tetszés szerint meg is világíthatjuk, így kölcsönözve lámpatest funkciót azoknak.

Az üveg áttetszőségének előnyeit nem csak napsütésnél, de a sötétben is kihasználhatjuk különböző megvilágításokkal. Ha például spotokat, vagy (eltérő színű) led világítást helyezünk el az üvegtégla falazata tetején, illetve szélein, ily módon érhetünk el vele különböző térhatásokat.
Esetleg egy belvárosi bérház alsóbb szintjein, ahol a legbelsőbb szobákban, helyiségekben nincs ablak, egy üvegtégla falazatot építhetünk úgy, hogy kevert fényű megvilágítást adunk neki oldalról, vagy a teljes felületén, ezzel utánozva a napfény hatását.

e1-1 e1-2 e1-3 e1-4

e1-5 e1-6 e1-8 e1-9

e1-7 e1-11 n-5

e1-12 e1-13 n-3 n-4

n-2 n-6 k1-1

n-7 n-9 k1-3 k1-4

n-8 k1-4 i-5 i-6

i-3 i-4 i-2

i-1 f1-3 f1-2

f1-5 f1-6 f1-1 f1-4

 sz-4 sz-2

sz-3 sz-1 sz-5 sz-6

 

 

*A szomszéd telekhatár felé néző falba építhető nyílások méretét az OTÉK (253/1997. (XII. 20.) Kormányrendelet) 37.§. szabályozza. Ennek értelmében az épület homlokzati falában és a vízszintessel 30°-nál nagyobb szöget bezáró tetőfelületén csak tároló-, tisztálkodó-, főzőhelyiség és illemhely, legalább 1, 80 m-es mellvédmagasságú és helyiségenként legfeljebb 1 db 0, 40 m2 nyíló felületű ablaka, szellőzőnyílása lehet. Sorozat gyártott 60×60 cm, vagy egyedi méretű, pl. 55×70 cm.

 

Forrás

Latest comments

Post a comment