Top
 

Rusztikus Lakberendezés

Ha szereted a természet közelségét és azon gondolkozol hogyan élvezhetnéd az otthonodban is, nem csak a kertben vagy egy kirándulás alkalmával, akkor a rusztikus stí­lus az, amely segí­thet vágyad megvalósításában!

A rusztikus stí­lus legfőbb eleme a természetes anyagok használata úgy, mint a fa, azon belül is a tömör fa…eredeti szí­nében pompázva, melyet az épület minden helyiségében előszeretettel alkalmaznak. Rendszeresen mutatkozik meg a fagerenda – mint épí­tészeti elem -, és a boltív a térhatás növeléséért. Amí­g a boltí­vek amolyan előkelő arisztokratikus hatással bírnak, addig a fagerenda a maga egyszerűségében inkább egy parasztházra emlékeztet.

A burkolatokat tekintve szintén gyakran fával borítják a mennyezetet vagy a falakat, illetve egyenetlenül, sokszor durván vakolt, kopottas fehér szí­nűre is festik, amelyet téglával és mészkővel tarkí­tanak.

A bútorok nehézkes, robusztus jellegűek. Tömör fából, sokszor a helyszí­nre épülnek, melyek rendkí­vül időtállók, még akkor is, ha felületük durván megmunkált, kopottas. Hasonló kivitelezéssel készülnek a nyílászárók is.

A nyitott tűzterű kő kandalló elmaradhatatlan kellék mind a konyhában, nappaliban, vagy akár a hálóban, amely a tűz jellegzetes hatásainak köszönhetően igazán kellemes meleggel, otthonos hangulattal árasztja el a tereket.

A “Rusztikus” szó annyit jelent: falusias!

Így a kiegészítőkre való tekintettel előtérbe kell helyeznünk azt a tényt, hogy a régi emberek maguk készítették a tárgyaikat, amelyek sok esetben egyszerre voltak funkcionális, használati tárgyak és dísztárgyak is. Ilyen például a piros paprika, a hagymafüzér, a kézzel festett dí­sztányérok és még a fellógatott edények is. Jellegzetes darabok a kovácsoltvas lámpák és a porcelán csetreszek is. A dekorációhoz hozzátartoztak a családi fotók, festmények és számos helyen a trófeák is.

A rusztikus stí­lus kiegészítői nem mindenhol egyformák, mivel tájegységenként más-más népi motí­vumok voltak és vannak a mai napig, í­gy ezen a területen merőben eltérhetnek egymástól.

A textíliák tekintetében is alapvetően az egyszerű, könnyen elérhető természetes alapanyagok dominálnak úgy, mint a bőr, gyapjú, lenvászon pamut és a gyékény. Ezekből francia virágmintás, kockás, vagy patchwork huzatokat, függönyöket, terítőket készí­tettek. Kedvelt darabok a horgolt csipkék és a hímzések is. Színeiben visszafogott natúr és lágy pasztell színek teszik kellemessé a környezetet.

Az enteriőrök fókuszpontjában a kényelmes kárpitozott bútorok állnak. Ezzel is elősegí­tve az otthon melegének hangulatát, ahova egy hosszú és fárasztó nap után jó megérkezni és belesüppedni a puha párnák közé. Ahol végre megnyugodhat és elengedheti magát a hazatérő.

1 34 7 9 1213 1615 11 10 6

Forrás

 

 

 

Latest comments

Post a comment