Top
 

Oktogon kis lakás

Oktogon kis lakás

A 2017-es év greenery színvilágában és a dzsungel minta kiegészítésével a natúr fa és a semleges, mindenkor modern fehér árnyalatához kiegészítőnek alkalmazott színek és minták olyan harmóniát alkotnak, melyek időtlenné, örök érvényűvé varázsolják a tereket. Emellett természetközeli élményt kölcsönöz mind a natúr fa, mind a dzsungelt imitáló mintázat a hatalmas pálma levelekkel.
Az anyaghasználatnak, a színeknek, mintáknak és a nyílászárók formavilágának, méreteinek arányával egy szokatlanabb, enyhén futurisztikusabb hatással rendelkező teret sikerült létrehozni. Ugyanakkor az eklektika szabályainak megfelelően egyesítésre kerültek olyan különböző stílusok, mint a minimál, a retro, és a country.
A 48 m2-es alapterületű lakás fiatalabb, vagy idősebb párok részére ideális rövid, vagy hosszú távon is. Az előszoba, konyha, étkező, nappali egy légtérben kapott helyet a tágasabb térhatás végett, ezáltal a lakásnak ezen területei mind részesülhetnek a természetes napfény nyújtotta előnyökben, mivel szoros kapcsolatot ápolnak az arányokhoz viszonyítva nagy terasszal. Azonban a lakás legelső helyisége, az előszoba egy üveg és fa anyagú válaszfallal funkcionálisan és esztétikailag is leválasztásra került, hogy a főzés alatt keletkezett zsír-, és olajfoltok a konyha keretein belül maradjanak. Így valóra vált a hazaérkezés rituáléjának zsilipelő része, itt ugyanis letesszük a külvilág tartozékait és átváltunk az otthon ölelő melegének befogadására. Ehhez jó szolgálatot tesz a széles ülőke, mely a kényelmes készülődéshez lett kialakítva. Az előszobai gardrób azonban már átmenetet képez a nappali felé, ennek köszönhetően folytatólagosan érkezhetünk meg a kényelem világába…
A konyhai és a nappali nyílászárók egy különleges formavilágot kaptak: a 8 szögletű mértani alakot, az oktogont, amely végigvonul a lakás legtöbb részén. A két ablaknyílásban elhelyezésre került 1-1 pihenésre szolgáló szivacs is, melyek fölé lámpa került az ablakban, az olvasás kényelme érdekében.
A tér dinamizmusának szerves része a mennyezethez tartozó gerendázat, ezzel country hatást kölcsönözve, melynek elemei között spot lámpák szolgáltatják az általános fényt a sötétben.
A kétoldali oktogon ablakok a középen elhelyezkedő teraszajtóval, a Christian Lacroix által tervezett pálmaleveles minta a nappali falán, az üveg-fa térelválasztó, a gerendák, és a bútorok egy olyan stíluskavalkád, amelyről könnyen asszociálhatunk egy futurisztikus korokat egyesítő modern űrhajóra, ami akár magában hordozhatja a dzsungelt világát is.
A hálószoba, mint egyfajta hálófülke egy szeparáltabb része a lakásnak, amiből még kisebb helyiségek nyílnak: a gardrób rész és a fürdőszoba. A gardróbok is a lakáson végigvonuló fa anyagából készültek üveg tolóajtókkal kiegészítve, amelyeket szintén spot lámpák világítanak meg.
A fürdőszobában egy zuhanyzásra is alkalmas fürdőkád kapott helyet, ugyanakkor két személy egyidejű kényelmes használatára két pultra helyezhető design mosdó, valamint egy wc falba épített tartállyal és egy bidé, végül pedig egy szekrénybe helyezett mosógép dupla szennyes tartóval. A tervben felhasznált csempék a Tubadzin termékei. A nyílászáró itt is nagyméretű oktogon manifesztuma, de itt már tejüveget alkalmazva (tisztítása a baloldalon található szárny nyithatóságával lehetséges). A mennyezeten irányítható spot fényforrásokat találunk…

Összegzésül elmondhatjuk, hogy tulajdonképpen „rendhagyó” látványterv született, hiszen az eklektika eredeti értelme alapján egymástól valóban távol lévő stíluselemek és jegyek harmonikus összeillesztése eredményesen sikerült.