Top
 

Beton helye a lakásban

Még hogy a beton szürke, unalmas és fantáziátlan…?

Alfred Adler, az individuálpszichológia megalapítója szerint a művész ember olyan, aki mindig azt az újat keresi, amit eddig még nem alkottak meg.
A vegyészmérnökök naponta „találnak fel” új anyagokat és találják ki azok felhasználhatóságát. Mégis, érdemes néha visszatérnünk a már jól bevált régi dolgokhoz. Ilyen például a beton is, amit már a rómaiak is előszeretettel használtak, számtalan építési és díszítési céljaikra. A beton nagyon jó mechanikai szilárdságú, így házak alapozásához, szerkezetéhez, födéméhez jól alkalmazható, tartós és nagy ellenálló képességgel bír a környezeti hatásokkal szemben. Biztonságos, tűzálló, zajszigetelő, hőszigetelő, higiénikus, megfelel a környezeti és egészségi követelményeknek. Létesítési és fenntartási költségei viszont közel sem annyira magasak, mint amilyen jó tulajdonságokkal rendelkezik. Vagyis az ár/érték aránya kiváló.

Mivel a beton készítésekor jól formázható, „önthető”, így számtalan geometrikus és amorf alakzatot hozhatunk létre belőle. Leginkább e tulajdonságának köszönhetően megannyi területen sikerrel alkalmazható.

Épületeink, házaink homlokzatát akár formába öntött betonnal is jól díszíthetjük.
Belső tereinkben pedig egy teljesen új, izgalmas világot hozhatunk létre e felhasználóbarát anyag segítségével. Legyünk bátrak és merészek, hiszen ezáltal mi magunk is fejlődünk és fejlődik velünk együtt a világ is. Álmodjunk betonból teljes belső tereket, padlót, falat. Tehetjük ezt homogénen „egybeöntve”, valamint kontrasztos és szembeötlő formákat és színeket is bátran és szabadon létre hozva. Készíttessünk belőle bútort, bútorrészletet, amire jó példa lehet egy konyhai bútor munkapultja fa felületekkel kombinálva, vagy olyan kiegészítőket, mint a lámpaburák, a vázák, a mécsestartók, stb.

Felszínét tetszés szerint díszíthetjük beton színező festékkel akár sablonok segítségével, akár szabadkézi rajzolással. Készítésénél alkalmazhatunk köveket, kavicsokat, mozaikokat, üvegdarabokat és mindenféle olyan díszítő alkalmatosságot, amely számunkra magas esztétikai értékkel bír! Különleges látványt nyújthat az is, ha száradásnál sablonok segítségével mintákat nyomunk vagy vájunk a sík felületbe, vagy ráragasztunk „pozitívban” más formákkal újabb mintázatot.

Ha mostanában meguntuk hobbijainkat, vagy kifogytunk a kreatív ötletekből, vagy csak egyszerűen szívesen kipróbálnánk valami újat, javaslom mindenkinek a betonöntés csodálatos világát. Mivel az anyag előállítása meglehetősen egyszerű, mi magunk is bátran megpróbálkozhatunk vele. Bizonytalanságunk enyhítésére képeket és videókat hívhatunk segítségül!

 

 

p4 k5 k6 p1 p2 p3 k5,2 k4 k3 k2 k1 e2 f1 f2 f3 k e1 a5 a4 a3 a2 w2 w3 

Forrás

Latest comments

Post a comment